Site visits

Internationale voorbeelden inspireren. Dit geldt niet in het minst voor regio’s en landen waar cultuur en politiek aanzienlijk verschillen van die in Nederland. Site visits om ‘best practice examples’ te ervaren op het gebied van leiderschap, innovatie, governance en internationale en sectoroverstijgende samenwerking voegen wezenlijk iets toe aan’classroom’ trajecten.

Samen met opdrachtgevers gaan we op zoek naar relevante en actuele case studies. Hoe worden soortgelijke opgaven in andere contexten aangevlogen? Waarom maakt men elders andere keuzes en wat zijn daar de gevolgen van? En welke lessen zijn wel degelijk te vertalen naar de dagelijkse praktijk van de deelnemers?

Deelnemers treden tijdens onze site visits in gesprek met deskundigen, wetenschappers en betrokkenen uit de alledaagse praktijk. Ook worden projecten en programma’s ‘live’ bezocht om gezamenlijk lessen en inzichten te identificeren. In de programma’s wordt ook ruimte ingebouwd om op de opgedane ervaringen en verwonderingen te reflecteren

Na afloop ontvangen de deelnemers een deelnamecertificaat van de internationale universiteit waarmee wij het programma vormgeven.

Inzichten van buiten naar binnen halen

  • Inzichten in Effectief Bestuur en een Hechte Samenleving

    Er wordt wel eens gezegd dat als men de maximale scores van 100 zou berekenen voor elk van de bekende governance-indicatoren van de Wereldbank, Denemarken als uitkomst verschijnt. Het kleine Scandinavische land wordt vaak geprezen als een voorbeeld van een stabiel, goed bestuurd en sociaal harmonieus land, waar kinderen gelukkig zijn en burgers lang, gezond en welvarend leven. Het vertrouwen in het openbaar bestuur is over het algemeen hoog. Denemarken staat regelmatig op de eerste plaats in verschillende wereldwijde ranglijsten.

    Recentelijk overtreft Denemarken zijn peers, waaronder Nederland, met name op drie terreinen: succesvolle en door burgers gesteunde overheidshervormingen met decentralisatie als centraal uitgangspunt; het behoud van relatief hoog vertrouwen in instellingen door een vitaal sociaal contract tussen overheid en samenleving; en het bouwen van slimme steden door goed doordachte digitalisering met een nadruk op inclusiviteit, waarbij het concurreert met “E-stonia” om de titel van Europa’s digitaliseringskampioen.

    Kernvragen hierbij zijn: Hoe slaagt Denemarken erin om bestuurs- en wetgevingshervormingen effectief te implementeren met relatief veel draagvlak en steun van een assertieve, hoogopgeleide bevolking? Hoe ontwerpt het land samenwerkingsregelingen om de betrokkenheid en participatie van burgers en bedrijven in het beleid te waarborgen, met als resultaat een blijvend hoog vertrouwen in de overheid? En hoe navigeren overheidsinstanties de dilemma’s die ontstaan wanneer overheden optimaal gebruik willen maken van slim verbonden big data over burgergedrag, terwijl ze privacy, veiligheid en gelijke behandeling waarborgen?

    Om antwoorden te vinden op deze vragen, bezoeken we tijdens deze vijfdaagse studiereis een breed scala aan vooruitstrevende projecten en organisaties op het gebied van lokaal bestuur, slimme stedelijke ontwikkeling en digitalisering, stedelijke planning, transport en big data-analyse, en samenwerkingsregelingen en burgerparticipatie in beleidsontwikkeling en co-creatie. Daarnaast is er tijd voor reflectie en interactie met lokale experts en academici*.

    Het is duidelijk dat bestuursfilosofie, context en cultuur verschillen van die in Nederland. Juist door dit gegeven kunnen interessante—en soms onverwachte of onorthodoxe—inzichten worden opgedaan vanuit deze context. Met andere woorden: hoewel we in Nederland andere keuzes maken met betrekking tot de structuur van het bestuur en de vormgeving van burgerparticipatie, kunnen er veel waardevolle lessen worden geïdentificeerd door middel van een persoonlijke analyse van praktijken en beleidsbeslissingen.

    Deze vijfdaagse reis omvat alle overnachtingen in een viersterrenhotel, ontbijt en lunches, een gezamenlijk diner, lokaal vervoer, studiemateriaal en een deelnamecertificaat van de Universiteit van Kopenhagen, een wereldwijde top 100 universiteit.

    Wij informeren u graag over de mogelijkheden en andere bijkomende aspecten. Als CRKBO gecertificeerd instituut kunnen we onze producten en diensten vrij van BTW aanbieden.

    *Afhankelijk van uw interesses en behoeften kunnen de thema's en programmacomponenten worden aangepast en uitgebreid. Zo kan de focus bijvoorbeeld worden verlegd naar duurzaamheid en innovatie in zowel de publieke als de private sector, en de wisselwerking tussen beide sectoren.

  • Vernieuwende en onorthodoxe lessen

    Het beste vliegveld en de beste vliegtuigmaatschappij ter wereld, het snelste breedband, de hoogste examenscores in wiskunde en natuurkunde, gezondheidszorg van Nederlandse kwaliteit voor de helft van de prijs en volgens de Human Capital Index van de Wereldbank zelfs het meest toekomstbestendige land ter wereld. Cijfers en ranglijsten bevestigen keer op keer wat de Aziatische stadstaat ter grootte van de Provincie Utrecht heeft bereikt sinds het zich afscheidde van Maleisië in 1965.

    Het is evident dat het economische succes van de stadstaat Singapore in hoge mate afhankelijk is van security en governance. De economie is door gebrek aan thuismarkt in grote mate afhankelijk van internationale investeringen, services, handel en productie voor de export. Voor water, energie en voedsel is Singapore afhankelijk van de import van soms rivaliserende buurlanden. Via geavanceerde technologie heeft het land inmiddels water independence bereikt.

    Daarnaast speelt volop het vraagstuk van schaarse ruimte door alle beleidskolommen heen. Door het consistent uitdragen van een whole of government benadering lukt het overheidsonderdelen met soms tegengestelde belangen vaak tot effectieve samenwerking te komen.

    Toekomstbestendigheid is een andere pijler van de Singapore succes story. Onderwijs en technologische vernieuwing spelen daarin een cruciale rol. Singapore heeft de ambitie om de eerste smart nation ter wereld te worden. Die ambitie is groter dan de toepassing van ICT voor stedelijke problemen alleen; innovatie op gebieden als robotica en kunstmatige intelligentie is ook een middel om nieuwe economische kansen te benutten in de context van schaarse arbeidskrachten en sterke vergrijzing.

    Niet alleen worden momenteel grote investeringen in AI gedaan – want waar gebeurt dat niet? – maar via gerichte omscholingsprogramma’s worden ook bewust oudere generaties meegenomen in huidige ontwikkelingen. Singapore is met deze ambities in veel opzichten een voorbeeldland voor Nederland.

    De kernvraag die voorligt is: hoe slaagt de Singaporese overheid er nu in zo effectief en toekomstbestendig te opereren? Welke HR strategieën worden ingezet om ervoor te zorgen dat the best and brightest voor de overheid gaan en blijven werken? En hoe werken overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en middenveld samen om grote uitdagingen te lijf te gaan?

    Om antwoorden te vinden op deze vragen, bezoeken we tijdens deze vijfdaagse studiereis een groot aantal vooruitstrevende projecten en organisaties die de smart nation ambitie mede helpen vormgeven. Daarnaast is er tijd voor reflectie en interactie met lokale experts en academics*.

    Het moge duidelijk zijn dat regime, context en cultuur verschillen met die van Nederland. Dat betekent echter niet dat er niet juist interessante – en soms onverwachte of onorthodoxe – inzichten kunnen worden opgedaan vanuit zo’n andere context. Oftewel: hoewel wij in Nederland op het gebied van privacy en grondrechten soms andere keuzes maken, zijn er vele boeiende lessen te identificeren door up close and personal analyse van praktijken en beleidskeuzes.

    Deze site visit wordt aangeboden inclusief alle benodigde overnachtingen in een vier sterren hotel, ontbijt en lunches, een gezamenlijk diner, lokaal vervoer, studiemateriaal en een deelnamecertificaat van de National University of Singapore (no. 8 in de wereld in de meest recente Times Higher Education Ranking).

    Wij informeren u graag over de mogelijkheden en andere bijkomende aspecten. Als CRKBO gecertificeerd instituut kunnen we onze producten en diensten vrij van BTW aanbieden.

    *Al naar gelang uw interesse en behoefte, kunnen thematiek en programma onderdelen worden aangepast en toegevoegd. Zo kan bijvoorbeeld de focus ook worden gelegd op sustainability en de SDG’s.

  • Inzichten en lessen over governance, innovatie en duurzaamheid.

    Een baken van rust en stabiliteit in een turbulente wereld. Zwitserland heeft naast de reputatie een mooi vakantieland en diplomatiek knooppunt te zijn, vele boeiende inzichten te bieden op het gebied van publiek leiderschap. Of het nu gaat over het garanderen van duurzame en veilige energievoorziening, het creëren van inclusieve en responsieve governance arrangementen of het aanjagen van permanente innovatie door effectieve samenwerking binnen de triple healix: overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen.

    Vanuit een diep verankerde traditie van inclusieve lokale democratie en inspraak, structurele samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en universiteiten, en een historie van autonomie en neutraliteit weet Zwitserland een permanente plaats in te nemen in de top 10 van iedere mogelijke global ranking.

    Kernvragen hierbij zijn: hoe slaagt Zwitserland erin gezien zijn geografische ligging en aard competitief en verbonden te blijven met de internationale politiek en markten? Hoe maakt men optimaal gebruik van de mogelijkheden om duurzaamheidsprincipes te verankeren in de energievoorziening en economische ontwikkeling, juist met de gegeven beperkingen van het land? En hoe werken overheden samen met andere sectoren om duurzaamheid en innovatie te bevorderen, en wat zijn daarbij de voornaamste uitdagingen en dilemma’s?

    Om antwoorden te vinden op deze vragen, bezoeken we tijdens deze vijfdaagse studiereis een groot aantal vooruitstrevende projecten en organisaties die bijdragen aan een veilig, stabiel en duurzaam Zwitserland. Daarnaast is er tijd voor reflectie en interactie met lokale experts en academics*.

    Het moge duidelijk zijn dat besturingsfilosofie, context en cultuur verschillen met die van Nederland. Juist vanuit dat gegeven kunnen interessante – en soms onverwachte of onorthodoxe – inzichten worden opgedaan vanuit zo’n andere context. Oftewel: hoewel wij in Nederland op het gebied van internationale samenwerking en vormgeving van lokale democratie soms andere keuzes maken, zijn er vele boeiende lessen te identificeren door up close and personal analyse van praktijken en beleidskeuzes.

    Deze site visit wordt aangeboden inclusief alle benodigde overnachtingen in een vier sterren hotel, ontbijt en lunches, een gezamenlijk diner, lokaal vervoer, studiemateriaal en een deelnamecertificaat van de ZHAW School of Management and Law (no. 50 in de wereld in de meest recente Financial Times Ranking).

    Wij informeren u graag over de mogelijkheden en andere bijkomende aspecten. Als CRKBO gecertificeerd instituut kunnen we onze producten en diensten vrij van BTW aanbieden.

    *Al naar gelang uw interesse en behoefte, kunnen thematiek en programma onderdelen worden aangepast en toegevoegd. Zo kan bijvoorbeeld de focus worden verlegd van lokale democratie naar banking en finance in relatie tot duurzaamheid en innovatie.