Artificial Intelligence
AI en de Overheid: Hoe benut u kansen en mogelijkheden optimaal?
Tijdens de masterclass AI en de overheid biedt prof.dr. Somaya Ben Allouch op toegankelijke en inspirerende wijze toepasbare inzichten in de (on)mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Praktijkvoorbeelden uit diverse sectoren passeren de revue.
U wordt individueel en in teamverband uitgedaagd concreet na te denken over wat u en uw organisatie nú kunnen en moeten in een wereld waarin AI zich in hoog tempo ontwikkelt. Na deze dag bent u beter voorbereid op (strategische) gesprekken met collega’s en externen over de kansen en risico’s die AI biedt.
Een gastspreker van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI - toezichthouder op AI-toepassingen binnen Nederland en bewaker van digitale veiligheid)) praat u bij over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van regulering en wetgeving in Den Haag en Brussel.
AI toepassingen ontwikkelen zich razendsnel en zullen de publieke sector ingrijpend veranderen. Door het vereenvoudigen en optimaliseren van dienstverlening en werkprocessen ontstaan nieuwe oplossingen voor personele en financiële capaciteitsopgaven (denk aan het ‘ravijnjaar’). Tegelijkertijd staan Europese overheden voor een belangrijke keuze: hoe benutten we AI optimaal zonder achterop te raken bij landen als de VS en China, die AI grootschalig en ongeremd ontwikkelen?
Met de komst van de AI Act zet Europa in op regulering, maar wie niet snel handelt, loopt het risico ingehaald te worden. Publieke leiders moeten kansen en mogelijkheden voortdurend afwegen tegen risico’s op het gebied van privacy, (cyber)veiligheid en wetgeving. Dit vraagt niet alleen om het aantrekken van de juiste specialisten, maar ook om het versterken van uw eigen digitale geletterdheid.
Planning: 18 november 2025
Duur: 1 dag
Locatie: Papendal
Investering: €495,- (vrijgesteld van BTW)
Programma Masterclass AI
-
In deze introductie sessie verkennen we wat AI eigenlijk is en wat het wel en niet kan. Wat is AI en wat is het niet? Wat zijn goede en minder goede algoritmes? Hoe kun je deze inzetten om big data bestanden effectief èn ethisch in te zetten? Wat is het verschil tussen datagedreven werken en het structureel inzetten van AI?
10.45 - 11.00 Koffie en thee break
-
In sessie 2 zoomen we met u in op een aantal bekende en minder bekende voorbeelden van de inzet van AI in het publieke domein. De risico’s van de inzet van AI in termen van bias en het benadelen van burgers en cliënten zijn inmiddels bekend door bijvoorbeeld de Toeslagenaffaire. Maar waar wordt AI al wel succesvol toegepast en wat kunnen we leren van zowel mislukking als succes?
12.30 - 13.30 Lunch
-
In deze online sessie neemt Inspecteur-generaal van de Rijksdienst Digitale Infrastructuur mr. Angeline van Dijk u mee in de wereld van inspectie, toezicht en regulering van AI. Welke wetgeving is er momenteel in de maak in Den Haag en Brussel? Waar wordt (internationaal) toezicht op gehouden en hoe is dat ingericht? Wat betekent dat voor u en uw organisatie en de wijze waarop u kansen en risico’s met elkaar in evenwicht brengt?
15.00 - 15.15 Koffie en thee break
-
In de vierde en afsluitende sessie werkt u in kleine groepen met een gerichte set vragen aan een concrete strategie om AI in te zetten voor de ontwikkeling van uw organisatie en leiderschap. Wat zijn de hiaten op kennis en capaciteit? Wat gebeurt er al en hoe kan dat beter? Hoe kan AI worden ingezet om bestaande processen duurzaam productiever en efficiënter te maken, in plaats van dat AI wordt gezien als weer iets ‘dat er bij komt’? En wat is uw eigen rol hierin als publieke leider?
16.30 Netwerkborrel
Prof.dr. Somaya Ben Allouch houdt zich met veel passie bezig met de ontwikkeling, toepassing en evaluatie van digitale technologieën, zoals robotica en AI. Ze promoveerde aan de Universiteit Twente in 2008 op de ontwikkeling van human-centered ubiquitous computing. Daarna was ze enkele jaren verbonden aan Stanford University. In de afgelopen jaren combineert zij het bijzonder hoogleraarschap Human-System Interaction for Health and Wellbeing aan de Universiteit van Amsterdam met het leiden van het lectoraat Digital Life aan de Hogeschool van Amsterdam.
Haar artikelen zijn gepubliceerd in internationale toptijdschriften in haar vakgebied, waaronder International Journal of Mobile Human Computer Interaction, Journal of Human-Computer Interaction en Journal of Medical Internet Research. Ze is lid van de redactieraad van Journal of Ambient Intelligence and Smart Environments. Tevens is zij betrokken bij verschillende (inter)nationale, door derden gefinancierde onderzoeksprojecten en begeleidt ze verschillende PhD-projecten. Sinds 2023 is zij fellow van de Netherlands Academy of Engineering. Somaya deelt haar kennis over AI en digitalisering op zeer inspirerende en toegankelijke wijze met studenten en professionals.